Stres, bize sıkıntı yaratan bazı durumlarda vücudumuzun ve zihnimizin bu durumlarla başa çıkmak için verdiği tepkilerdir. Dışarıdan yaşadığımız olaylar stres yaratabileceği gibi sadece düşünerek bile kendi kendimize stres yaratabiliriz. Örneğin sürekli yanan bir ampul düşünün. Bir süre sonra sürekli yandığı için eski parlaklığını yitirecektir ve giderek parlaklığı daha da azalacaktır. Fakat ampulü dinlendirerek yani ara ara kapatarak kullanırsak ömrü daha uzun olacaktır ve parlaklığını daha uzun süre kullanabilecektir. İşte insan beyni ve bedeni de bu şekilde işler. Zaman zaman kendimizi dinlendirirsek yani stresten uzaklaşırsak parlaklığımız ve ömrümüz o kadar uzun sürer.

Stres İnsanlara Nasıl Zararlar Verir?

Stresin vücudumuza ve zihnimize verdiği zararları bazı insanlar abartı gibi görebilir fakat görmediğimiz şeyin gerçek olmadığı anlamına gelmez. Stres fiziksel olarak; baş ağrıları, sindirim ve mide sorunları, kas ağrıları, uyku sorunları, nefes darlığı, aşırı terleme, sürekli yorgunluk hali, kalp ve dolaşım sorunları, ellerde titreme gibi sorunlara neden olabilirken ruhsal olarak ise; mutsuzluk, isteksizlik, keyifsizlik, cinsel sorunlar, kendine güvende azalma, öfke kontrol sorunları, tahammülsüzlük, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, karar vermede zorluk, sosyal ve aile ilişkilerinde kötüleşme, aşırı kaygı ve endişeye neden olabilir. Hatta ve hatta daha ileri boyutlarda ise intihar düşünceleri ve ölüme kadar varabilen sorunlara neden olabilir.

Stresle Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Her insanın stresle mücadele yöntemi farklıdır. Stresle mücadele yöntemlerini 2’ ye ayırabiliriz. Bunlar; sağlıklı ve sağlıksız stresle mücadele yöntemleridir. Stresle sağlıksız başa çıkma yöntemlerine sigara kullanmayı, aşırı alkol tüketimini, esrar gibi uyuşturucu madde kullanımını örnek verebiliriz.

Stresle Sağlıklı Olarak Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Beslenme tarzı, spor, stres yönetimi kampları gibi bir çok yöntem kullanılabilir. Beslenmeye örnekz olarak aşırı çay ve kahve tüketimini verebiliriz. Aşırı çay ve kahve tüketimi stresi artırmaktadır, mümkün olduğunca azaltmalıyız. Mümkün olduğunca C vitamininden zengin olan portakal, limon, mandalina, yeşil biber, kivi, maydanoz gibi besinler tüketmeliyiz. Bilinen en güçlü antioksidanlardan olan ve kakaoda bulunan ‘flavonoid’ sağlık ve stres açısından güzel ve etkili bir besindir. Nerede bulacağız demeyin, hepimizin bildiği bir yerde bolca var; Bitter çikolata. İyi bir sosyal hayat, düzenli spor hayatı stresle sağlıklı mücadelenin diğer yöntemleri…

Terapi ve İlaçlarla Stres Azaltılabilir mi?

Evet. Yukarıda saydığımız yöntemlere ek olarak veya bu yöntemleri uygulayamayanlarda kullanabileceğimiz ilaç v psikoterapi teknikleri mevcuttur. Çok yoğun stres durumlarında kişide hızlıca bir rahatlama sağlama adına ilaç tedavilerinden faydalanabiliyoruz. Uzun süreli ve etkili bir çözüm istiyorsak kişiye uygun ve strese yönelik psikoterapi yöntemlerini kullanıyoruz.

HEMEN ARA!
X