Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı yazılı, sözlü sınavlar gibi tüm sınav türlerinde ortaya çıkabilecek bir kaygı ve endişe durumudur. Sınav kaygısı sınavlardan bir süre önce başlayabileceği gibi sınav esnasında da başlayabilir. Bu kaygının şiddeti kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Kimileri yoğun kaygıya bağlı bulantı, kusma gibi şiddetli belirtiler gösterebileceği gibi kimileri terleme, yüzde kızarma, çarpıntı gibi belirtiler gösterebilir.

Sınav kaygısı çoğu zaman sınavlardan gereken veya istenen notu alamamak ile sonuçlanır. Sınava yeterince hazırlanmamak sınav kaygısına yol açabileceği gibi başarısızlık korkusu da kaygıya neden olabilir. Özellikle çocuklarda ailenin tutumu sınav kaygısında önemli rol oynamaktadır. Çocuğa haddinden fazla sorumluluk yüklenmesi durumunda çocukta yoğun kaygı belirtileri ortaya çıkabilir.

Sınav kaygısı aynı zamanda kişide sınavlara hazırlanırken dikkat ve odaklanma sorunlarına neden olabilir. Dikkat sorunu yaşayan kişi başaramayacağını düşünerek sınav kaygısında daha da artış yaşayabilir. Böylece bu bir kısır dönge haline dönüşerek giderek içinden çıkılmaz bir duruma dönüşebilir.

Sınav kaygısı yaşayan kişide sınav ve sonuçlarına yüklediği anlam çok önemlidir. Sınavın sonucunda olabilecek muhtemel senaryolar kaygının sebeplerinden biri olabilir. Sınav kaygısı başlarda hafif korku ile başlasa da zamanla çaresizlik hissine ve içinden çıkılamaz bir hal almasına neden olabilir.

Özellikle ülkemizde sınavlara biçilen rollerin kişiler üzerindeki baskısının ne kadar yoğun olduğu göz önünde bulundurulacak olursa hayatımızda bu tür kaygının ne kadar önemli yer kapladığını tahmin edebiliriz.

Sınav kaygısının tedavisinde öncelikle kaygıya yönelik değerlendirmeler yapılmakta ve kişiye göre seçilecek yöntemler uygulanmaktadır. Gerektiğinde ilaç tedavilerinden yardım alınabilir. Uzman kişilerce uygulanan tedaviler sonucunda sınav kaygısında başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

HEMEN ARA!
X